Autor |
Post |
kosaxd |
Wysłano: Wtorek 31 Grudzień 2013, 10:32
most łukowy Witam, mam problem z linią wpływu. Tworząc linie wpływu momentu w elemencie nr 11(ściąg, dźwigar) w połowie rozpiętości zwraca mi robot linie wpływu która na całej długości jest ujemna, a nie powinna. Sprawdzając ustawiłem obciążenie o wartości 1kN w dwóch różnych położeniach raz moment w połowie rozpiętości jest dodatni a raz ujemny. Co może być źle? Dodam jeszcze że wieszaki są zamodelowane jako pręty kratownicowe tylko rozciągane |
tomaszo |
Wysłano: Środa 01 Styczeń 2014, 18:25
bez tytulu Czy udało Ci się rozwiązać już ten problem ? Po chwili zastanowienia wygląda to dosyć dziwnie. Przyszły mi do głowy następujące pytania: |
kosaxd |
Wysłano: Czwartek 02 Styczeń 2014, 12:15
bez tytulu Nie wiem dlaczego ale ta linia wpływu jest linia wpływu momentu w srodku rozpiętości w ściągu ale od siły biegnącej po łuku. Obciążenie ruchome miałem zadaną siłę jednostkową o wymiarach zerowych. Teraz jak zmieniłem wymiary siły na 1 cm to linia wpływu jest już w miarępoprawna oprócz tego że jak siła stoi w miejscu gdzie jest wieszak to wartość momentu skacze do zera. |

GRAITEC Advance Design jest w pełni rozwiniętym i łatwym w obsłudze oprogramowaniem do analizy strukturalnej MES, dedykowanym inżynierom konstruktorom pracującym w środowisku BIM. Daje możliwość projektowania każdego typu konstrukcji, kompleksowych obliczeń statycznych, wraz z wymiarowaniem elementów żelbetowych, stalowych i drewnianych. Wszystko to zgodnie z Eurokodami (posiada Polskie Załączniki Krajowe do Eurokodów) - EC0, EC1, EC2, EC3, EC5 oraz EC8.
CADKON+ BASIC jest skutecznym narzędziem CAD do edycji i przeglądania rysunków, posiada pełną kompatybilność ze wszystkimi formatami DWG. Zapewnia użytkownikom proste, naturalne i ekonomiczne rozwiązanie umożliwiające tworzenie oraz edycję rysunków.