Autor |
Post |
piot5rek |
Wysłano: Czwartek 18 Lipiec 2013, 15:57
Inne siły przy wymiarowaniu profili stalowych Witam. |
piot5rek |
Wysłano: Czwartek 18 Lipiec 2013, 16:00
bez tytuluJeszcze dodam odnośnie słowa "inne" zawartego w temacie. Dlatego inne, że ja przy obliczeniach wykonywanych "ręcznie" brałem siły z obwiedni i profil liczyłem na osiowe ściskanie z wyboczeniem, a robot wynalazł sobie jakąś siłę osiową odpowiadającą przy momencie maksymalnym i liczy na zginanie ze ściskaniem... |
piot5rek |
Wysłano: Czwartek 18 Lipiec 2013, 16:36
bez tytuluMam jeszcze jedno pytanie. Czy jest możliwość zwiększenia ilości punktów pomiarowych w obwiedni? Bo teraz Robot pokazuje wartości z końców prętów. Jak chciałbym wartości obwiedni np. z środka pręta? Da się to jakoś zrobić? W analizie szczegółowej da się zrobić wiele punktów kontrolnych ale pokazuje w tabeli wartości maksymalne a nie odpowiadające i średnio to jest przydatne przy wymiarowaniu na np. zginanie ze ściskaniem. |
piot5rek |
Wysłano: Czwartek 18 Lipiec 2013, 18:21
bez tytulu Już znalazłem, gdzie znaleźć wszystkie przypadki do obwiedni. Wszystko ładnie pięknie ale jak mam "miliard" wyników to mam przeszukiwać wszystkie wartości i szukać na ślepo najgorszej kombinacji? Niby można wyświetlić naprężenia ale robot do zwymiarowania elementu i tak nie wziął przypadku o największych naprężeniach ekstremalnych... Chyba, że jestem tak tępy i w ogóle tego nie ogarniam. |

GRAITEC Advance Design jest w pełni rozwiniętym i łatwym w obsłudze oprogramowaniem do analizy strukturalnej MES, dedykowanym inżynierom konstruktorom pracującym w środowisku BIM. Daje możliwość projektowania każdego typu konstrukcji, kompleksowych obliczeń statycznych, wraz z wymiarowaniem elementów żelbetowych, stalowych i drewnianych. Wszystko to zgodnie z Eurokodami (posiada Polskie Załączniki Krajowe do Eurokodów) - EC0, EC1, EC2, EC3, EC5 oraz EC8.
CADKON+ BASIC jest skutecznym narzędziem CAD do edycji i przeglądania rysunków, posiada pełną kompatybilność ze wszystkimi formatami DWG. Zapewnia użytkownikom proste, naturalne i ekonomiczne rozwiązanie umożliwiające tworzenie oraz edycję rysunków.