Autor |
Post |
kamar12 |
Wysłano: Piątek 14 Wrzesień 2012, 14:38
połaczenie ściany murowanej z podciągiemModeluję podciąg na którym stoi ściana murowana z opierającym się na ścianie stropem wyższej kondygnacji. Może ktoś udzieli mi informacji jak zamodelować połaczenie ściany i podciągu tak aby wartości sił i momentów w podciągu były poprawne. Próbowałem modelowac podkładkę pod ścianą redukując wsp. sztywności ale to nie przynosi rezultatu.Z góry dziękuję |
Iwan7777 |
Wysłano: Piątek 14 Wrzesień 2012, 18:41
bez tytulu Jak masz możliwość to zamiast ściany murowanej zrób tarcze jak masz taką możliwość. |
kamar12 |
Wysłano: Piątek 14 Wrzesień 2012, 19:22
bez tytuluPowyższe czynności wykonałem już w celu sprawdzenia poprawności wyników. Oczywiście można odczytać reakcje średnie z podpór i przyłożyć do belki ale przy dużej zmienności reakcji w węzłach podpory liniowej rozwiązanie to nie jest precyzyjne więc chcę przenieść reakcję bezpośrednio przez ścianę. |
Iwan7777 |
Wysłano: Piątek 14 Wrzesień 2012, 19:58
bez tytuluZamodeluj panel o parametrach ściany to przeniesie siły tylko dolna i górna krawędz panaela musisz nadać zwolnienia |
kamar12 |
Wysłano: Sobota 15 Wrzesień 2012, 12:08
bez tytulujuż to robiłem. Zwalniałem panel ściany w kierunku pionowym i nie przyniosło to oczekiwanego rezultatu... |
bb |
Wysłano: Sobota 15 Wrzesień 2012, 17:04
bez tytulu Witam, |
burczynski |
Wysłano: Sobota 15 Wrzesień 2012, 17:42
bez tytulu W programie Robot modelowanie ściany murowanej elementami skończonymi typu powłoka ma sens tylko w przypadku, gdy w panelu występuje bardzo niewielkie rozciąganie. W sytuacji ściany murowanej na belce rozciąganie w praktyce spowoduje spękanie muru, czego w Robocie nie można uwzględnić (brak nieliniowości materiałowej), a co drastycznie zmienia rozkład sił wewnętrznych. Kłopotliwe (choć do zrobienia) byłoby też uwzględnienie poślizgu na styku ściana-belka. |
kamar12 |
Wysłano: Poniedziałek 17 Wrzesień 2012, 06:23
bez tytuludziękuję za wyczerpujące odpowiedzi |

GRAITEC Advance Design jest w pełni rozwiniętym i łatwym w obsłudze oprogramowaniem do analizy strukturalnej MES, dedykowanym inżynierom konstruktorom pracującym w środowisku BIM. Daje możliwość projektowania każdego typu konstrukcji, kompleksowych obliczeń statycznych, wraz z wymiarowaniem elementów żelbetowych, stalowych i drewnianych. Wszystko to zgodnie z Eurokodami (posiada Polskie Załączniki Krajowe do Eurokodów) - EC0, EC1, EC2, EC3, EC5 oraz EC8.
CADKON+ BASIC jest skutecznym narzędziem CAD do edycji i przeglądania rysunków, posiada pełną kompatybilność ze wszystkimi formatami DWG. Zapewnia użytkownikom proste, naturalne i ekonomiczne rozwiązanie umożliwiające tworzenie oraz edycję rysunków.