Autor |
Post |
Kiepol
|
Wysłano: Poniedziałek 30 Sierpień 2010, 20:21
Podłoże górnicze, modelowanie obiektu na terenach górniczych
Witam,
Zwracam się z prośbą o pomoc do projektantów oraz osób biegle posługujących się Robotem, przy problemie związanym z moim dyplomem magisterskim.
Chcę zamodelować budynek szkieletowy (płytowo-słupowy) posadowiony na terenie górniczym, a następnie wykonać analizę sił wewnętrznych w jego elementach w zależności od kategorii szkód górniczych (od I-III). Moje pytania:
- czy jesteście mi w stanie doradzić co do doboru programu (Robot a może ABC Obiekt)
- czy Robot stosuje model gruntu Cam-Clay czy Modified Cam-Clay
- czy jest jakiś wygodny sposób modelowania przemieszczeń terenu w Robocie?
Bardzo proszę o pomoc w tym zagadnieniu. Mam nadzieję, że ten post zapoczątkuje nowy interesujący wątek.
|
prybak
|
Wysłano: Wtorek 31 Sierpień 2010, 07:35
bez tytulu
W Robocie jest tylko podłoże Winklera.
|
stahlbau
|
Wysłano: Wtorek 31 Sierpień 2010, 11:37
cam-clay
Zapomnij o jakichkolwiek modelach typu cam-clay w robocie. Dostępne są jedynie liniowo-sprężyste modele ośrodków ciągłych, żadnych modeli ośrodków rozdrobnionych, nawet coulomba-mohra. Żadnych nieliniowych materiałów. Analizy nieliniowe dotyczą zasadniczo geometrycznie nieliniowych elementów prętowych i powłokowych, analiza sprężysto-plastyczna wyłącznie tylko dla elementów prętowych. O ewentualnych efektach konsolidacji czy wpływu wody nie ma więc mowy.
Oczywiście nie oznacza to, że nie możesz wykorzystać robota do pewnych analiz. W zależności czy będziesz uwzględniał deformacje górnicze ciągłe czy nieciągłe możesz próbować oszacować wpływ wymuszonych przemieszczeń
na konstrukcję i potem odwrotnie wpływ sztywności nadbudowy. Niemniej część obliczeń musisz wykonać niezależnie.
Nie sądzę byś mógł wszystko zrobić w jednym programie, nawet jeśli to będzie ansys czy abaqus. Do zagadnień geotechnicznych jest najlepszy plaxis ale też chyba nie dysponuje gotowym modułem do analiz deformacji podłoża.
|
Kiepol
|
Wysłano: Środa 01 Wrzesień 2010, 21:37
bez tytulu
Dzieki za odpowiedzi,
niestety właśnie tego się obawiałem ale i spodziewałem. Coś mi świtało, że robot pracuje z cam-clay'em ale niestety to nie to.
Myślę, że będę w Robocie analizował rozkłady naprężeń w budynku, a rzeczywiście, podłoże będę modelował albo w Z_Soil'u albo poszukam tego programu plaxis.
Zależy mi na tym, żeby ominąć już łukiem podłoże Winklera, a wykorzystać ten czas na naukę pracy bardziej zaawansowanymi typami podłoża.
Zastanawiam się jeszcze nad ABC bo czuje się w nim nieco mocniejszy i chyba on posiada moduły usprawniające prace z terenami górniczymi (zadawanie odkształceń od niecki)...
Jeżeli ktoś miałby jeszcze jakieś rady i chciał się nimi podzielić to jest mile widziany:)
Pozdrawiam!
|
macjar
|
Wysłano: Piątek 03 Wrzesień 2010, 18:51
bez tytulu
...abc rzeczywiście ma możliwość zadawania krzywizny niecki i bardziej zawansowane modele gruntu niż podłoże winklera
|
Kiepol
|
Wysłano: Poniedziałek 06 Wrzesień 2010, 20:55
bez tytulu
czy w ABC zadawanie niecki i podłoża z tarciem można realizować tylko w tarczy czy w obiektach 3d jak np. szkielet płytowo słupowy też..?
I czy pomysł na generalny algorytm pracy jest ok:
1) model obiektu w Robocie z zamodelowanymi podporami uproszczonymi (typu przegubowa) z zadanymi siłami i ich kombinacjami. z niego czytamy reakcje
2) model gruntu w z-soil'u z zamodelowanymi np. stopami obciażonymi reakcjami i z zamodelowanym przejciem niecki górniczej. z niego czytamy przemieszczenia gruntu na wysokości fundamentu
3) zadajemy przemieszczenia podpór w modelu w robocie i analizujemy rozkłąd naprężeń i dodatkowe siły wewnętrzne w konstrukcji?
i jak by do tego zagadnienia mógł podjeść praktyk:)
z góry dzięki za już udzielone wskazówki
|
|
GRAITEC Advance Design jest w pełni rozwiniętym i łatwym w obsłudze oprogramowaniem do analizy strukturalnej MES, dedykowanym inżynierom konstruktorom pracującym w środowisku BIM. Daje możliwość projektowania każdego typu konstrukcji, kompleksowych obliczeń statycznych, wraz z wymiarowaniem elementów żelbetowych, stalowych i drewnianych. Wszystko to zgodnie z Eurokodami (posiada Polskie Załączniki Krajowe do Eurokodów) - EC0, EC1, EC2, EC3, EC5 oraz EC8.
CADKON+ BASIC jest skutecznym narzędziem CAD do edycji i przeglądania rysunków, posiada pełną kompatybilność ze wszystkimi formatami DWG. Zapewnia użytkownikom proste, naturalne i ekonomiczne rozwiązanie umożliwiające tworzenie oraz edycję rysunków.