Autor |
Post |
Ben_20 |
Wysłano: Piątek 16 Kwiecień 2010, 15:12
Jak zamodelować offset dla powłoki ?Witam. Mam problem przy zamodelowaniu ściany pionowej basenu. Ściana ma zmienną grubość(skokowo) na wysokości dlatego modeluje ją jako dwa osobne panele o osobnych grubościach. Problem w tym ,że osie tych paneli nie pokrywają się ponieważ cieńsza ścianka licuje z grubszą. Nie ma offsetu dla paneli dlatego szukam jakiejś alternatywy. Jedną z opcji są połączenia sztywne które mogą zapewnić równość przemieszczeń poszczególnych węzłów. Jednak w moim przypadku przy dużej liczbie węzłów i automatycznym siatkowaniu może się to okazać kłopotliwe. Wiadomo ,że węzły będą poprzesuwane względem siebie. Drugą opcją o której myślałem to wstawienie dodatkowego poziomego panela (brak elementów skończonych, pełne ciało sztywne-diafragma i przekazywanie obciążeń uproszczone). |
macjar |
Wysłano: Piątek 16 Kwiecień 2010, 21:16
bez tytulu...offsetów w takim rozumieniu jak dla prętów się nie da ale mozna zasosować riggid linki (połączenia sztywne). modelujesz panele w miejscu faktycznego położenia osi bezwładnosci a węzły na krawędziach paneli łączysz rigid linkam. może jest z tym troche zabawy ale jest to jakaś metoda... |
Ben_20 |
Wysłano: Niedziela 18 Kwiecień 2010, 11:31
bez tytuluOk. A co w takim razie sądzisz o wprowadzeniu poziomego panela sztywnego łączącego te dwie ściany ?? Podobnie w Rm-win`nie modelowało się offset dla prętów właśnie przez wprowadzenie dodatkowego sztywnego pręta. |
prybak |
Wysłano: Poniedziałek 19 Kwiecień 2010, 09:09
bez tytuluZe sztywnym panelem możesz mieć problem, powinien mieć nieskończoną sztywność w jednym kierunku i zerową w drugim o ile wiem nie ma takiej możliwości. Zastosowanie pełnego usztywnienia zrówna wszystkie siły na całej długości panela a to zapewne jest niedopuszczalne. Zastosowanie połączenia sztywnego typu membrana, łatwo wprowadzić, ale da częściowo podobny efekt więc też odpada. |
macjar |
Wysłano: Poniedziałek 19 Kwiecień 2010, 09:42
bez tytulu...połączenie typu membrana (rigid link) jest jak najbardziej poprawne!!! jeśli chodzi zaś diafragmę to w tym przypadku tj prybak wydaje mi sie że jest to niepoprawne rozwiązanie gdyż tj spajasz węzły w jedną sztywną nieskończenie płaszczyznę. |
Ben_20 |
Wysłano: Poniedziałek 19 Kwiecień 2010, 16:27
bez tytuluRzeczywiście ściana nie może być zesztywniona w kierunku podłużnym :) . Z tym zrównaniem sił mógłbyś trochę rozwinąć prybak. Wprowadzę połączenia sztywne jak polecał macjar bo innej alternatywy nie mam. Dzięki za pomoc, pozdrawiam. |
prybak |
Wysłano: Poniedziałek 19 Kwiecień 2010, 17:25
bez tytulu Wyraziłem się nieprecyzyjnie, pisząc o membranie miałem na myśli 1 membranę dla całego panela - łatwo ją zdefiniować, np. zesztywnienie RX+UZ ale w takim przypadku wszystkie węzły membrany będą miały jednakowe przemieszczenia UZ i obroty RX odpowiednie dla węzła bazowego co oczywiście jest błędne. Trzeba zastosować połączenie sztywne typu membrana ale definiowane oddzielnie dla każdej pary węzłów a to będzie pracochłonne. |
stahlbau |
Wysłano: Środa 21 Kwiecień 2010, 10:20
Offset dla paneli Oczywiście dostępne w robocie diafragmy nie nadają się. Rigid linki są niewygodne w użyciu. |
macjar |
Wysłano: Środa 21 Kwiecień 2010, 10:40
bez tytulu...stosowanie rigid linków w wersji podajże 20 polegało jeszcze na tym że modelowało sie każdy węzeł główny i podrzędny pojedyńczo (masakra!!!)...ale terez można wykorzystać tryb nadawania "według listy" który przyśpiesza to bardzo, wybieramy węzły główne na jednej z krawędzi i odpowiednio dobieramy wektor połączenia (odpowiadający w tym przypadku offsetowi)i promień zasięgu. Kiedyś ilość wykonywanych operacji odpowaidała ilości węzłów teraz w zasadzie ilośći krawędzi |

GRAITEC Advance Design jest w pełni rozwiniętym i łatwym w obsłudze oprogramowaniem do analizy strukturalnej MES, dedykowanym inżynierom konstruktorom pracującym w środowisku BIM. Daje możliwość projektowania każdego typu konstrukcji, kompleksowych obliczeń statycznych, wraz z wymiarowaniem elementów żelbetowych, stalowych i drewnianych. Wszystko to zgodnie z Eurokodami (posiada Polskie Załączniki Krajowe do Eurokodów) - EC0, EC1, EC2, EC3, EC5 oraz EC8.
CADKON+ BASIC jest skutecznym narzędziem CAD do edycji i przeglądania rysunków, posiada pełną kompatybilność ze wszystkimi formatami DWG. Zapewnia użytkownikom proste, naturalne i ekonomiczne rozwiązanie umożliwiające tworzenie oraz edycję rysunków.