Autor |
Post |
|
lolecanti
|
Wysłano: Czwartek 18 Listopad 2004, 05:45
Współczynik krytyczny
Witam. Zastanawiam się, co pokazuje współczynnik krytyczny przy analizie wyboczeniowej konstrukcji. Nasuwa mi się odpowiedź, że jest to stosunek wartości siły krytycznej do rzeczywistej siły w układzie. Ale czy na pewno? Zdefiniowałem słup przegubowo podparty u podstawy oraz przy szycie i obciążyłem siłą sciskającą osiową. Po spisaniu odpowiednich własności fizycznych i podstawieniu ich do wzoru na siła krytyczną wg Eulera otrzymałem siłę mniejszą od tej obliczonej przez program o około 20%. Proszę o wyjasnienie problemu.
|
|
Leszek_J
|
Wysłano: Piątek 19 Listopad 2004, 05:22
Współczynik krytyczny
Dla prostego modelu, sprawdzając wprost wartośc siły krytycznej wyliczonej wzorem Eulera ze wsp. krytycznym z programu pomnożonym przez siłe obciążającą pręt, pojawia się rzeczywiście nieścisłośc. Wynika to z modelu matematycznego elementu prętowego, podczas rozwiązywania problemu własnego. Dla el. prętowego przyjęte są liniowe funkcje kształtu. Z takiego uproszczenia wynika niedokładność. Wystarczy jednak podzielić wprowadzony pręt. Niekonieczne jest nawet fizyczne dzielenie pręta na kilka prętów. Wystarczy wprowadzić węzły na pręcie (np. komendą z menu Edycja --> Podział - tylko z generacją węzłów) - co powoduje podział pręta na elementy obliczeniowe. Wtedy wyniki będą bardzo zblizone do tych uzyskanych ze wzoru Eulera. [robiąc test w typie zadania rama płaska, trzeba pamiętać że wyboczenie jest liczone tylko w płaszczyźnie - biorąc odpowiedni moment bezwl. przy sprawdzaniu]. Analiza wyboczneiowa w Robocie jest ogólnie pojętą analizą globalną dla danej konstrukcji.
|
|
lolecanti
|
Wysłano: Wtorek 23 Listopad 2004, 01:07
Współczynik krytyczny
Rzeczywiście, już po wstawieniu jednego węzła do danego pręta wynik jest już zbliżony do Eulerowskiego. Jednak wynika z tego kolejne pytanie. Czy w przypadku bardziej złożonych elementów, np ramowych układów prętów, muszę wszystkie je dzielić dodatkowymi węzłami? Jaką mam pewność że otrzymane wyniki nie są obarczone podobnie dużym błędem?
|
|
Leszek_J
|
Wysłano: Piątek 26 Listopad 2004, 09:45
Współczynik krytyczny
Analiza wyboczeniowa z założenia przezanczona jest to analizy globalnej całej, złożonej konstrukcji. Badana jest postać wyboczenia całej konstrukcji, więc w przypadku złożonej konstrukcji najczęściej niekonieczne jest dzielenie dodatkowe prętów. Analizując konstrukcję z reguły pierwsze postaci wyboczenia związane są z wyboczneiem całej konstrukcji. Dopiero kolejne, wyższe, postaci związane są z lokalnym wyboczeniem jakiegoś pręta. Chcąc jednak dokładnie analizować można byłoby dodać węzły na pręty konstrukcji.
|
|
Lookosz
|
Wysłano: Wtorek 06 Grudzień 2011, 20:12
bez tytulu
No dobrze(rozważamy cały czas ten sam przypadek - przegubowo podparty pręt obciążony osiowo), a w jaki sposób współczynnik krytyczny opisuje zależność między siłą krytyczną, a przyłożonym obciążeniem w przypadku, kiedy w osi pręta, na jego długości działają np. 3 siły osiowe? Dla jednej siły po prostu mnożymy jej wartość przez współczynnik i otrzymujemy wartość siły krytycznej. Co, jeśli mamy złożony przypadek?
|
|
JerzyCP
|
Wysłano: Wtorek 13 Grudzień 2011, 10:43
bez tytulu
Wszystkie siły w analizowanym przypadku mnożysz przez współczynnik krytyczny.
|
|
er.jot
|
Wysłano: Niedziela 19 Luty 2012, 14:18
bez tytulu
w jaki sposów wykonać analizę wyboczeniową i jak określić współczynnik krytyczny. Ideę rozumiem, ale nie mogę tego nigdzie odszukać w menu i w pomocy.
|
|
burczynski
|
Wysłano: Poniedziałek 20 Luty 2012, 08:42
bez tytulu
Mając utworzony jakikolwiek przypadek obciążenia wejdź w opcje obliczeniowe i zmień typ analizy na wyboczenie.
|
| |